2. 11. 2017

Zastupitelstvo dnes mělo na programu návrh na přeměnu dnešního parčíku v předpolí Štefánikova mostu na stavební parcelu. Jednání bylo přerušeno a přesunuto na příští ZHMP. V mezičase má dojít k upřesnění předmětu žádosti městské částí Praha 1. Aktuální žádost o úpravu území na smíšené městské jádro (SMJ) neodpovídá tomu, jak Praha 1 jeho využití prezentovala.

Městská část Praha 1 zde začátkem roku představila projekt galerie pro Slovanskou epopej. Hlavní město Praha ale pro umístění Muchova díla upřednostňuje pražský Těšnov. Městská rada přesto těsnou většinou šesti hlasů v srpnu tohoto roku podnět na zastavitelnost pozemku u Štefánikova mostu doporučila dále rozpracovat.

„K zeleným plochám v centru města je nutno přistupovat velmi obezřetně. I proto nyní pod patronací Institutu plánování a rozvoje vzniká studie pro kultivaci celé Revoluční ulice a jejího okolí. Ta má podrobně a koncepčně řešit i tento prostor. Zmíněná parcela vždy byla vedena jako nezastavěná. Proto návrh na přeměnu na stavební parcelu nepodporuji,“ řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.