19. 11. 2016

V úterý 22. listopadu 2016 pořádá městská část Praha 8 veřejnou debatu „Invalidovna – jak dál?“. Svou účast přislíbili mj. místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus, náměstek ministra kultury Vladislav Ouroda a náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská. Debata se uskuteční od 17.00 do 19.00 hodin v budově Českého rozhlasu Regina (Hybešova 10, Praha 8 – Karlín). Akce se koná pod záštitou místostarosty MČ Praha 8 Petra Vilguse (SZ).

Tématem debaty je využití budovy karlínské Invalidovny z pohledu různých subjektů, státních i soukromých, organizací a iniciativ. „V letošním roce proběhl neúspěšný pokus o prodej tohoto barokního skvostu. Už v červnu 2016 jsem napsal dopis ministrům české vlády, aby se pokusili najít nový život pro Invalidovnu s tím, že by zůstala ve státních rukou. Cílem je co nejdříve probudit tuto dlouhodobě spící budovu a otevřít ji široké veřejnosti,“ říká místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus.

Pozvání na debatu vedle místostarosty Petra Vilguse přijal také náměstek ministra kultury ČR pro Sekci kulturní dědictví, pan Vlastislav Ouroda, Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje a územního plánu, pan Nisan Jazairy z Iniciativy pro Invalidovnu a architekt Igor Kovačević z Centra pro středoevropskou architekturu. Mediálním partnerem akce je Český rozhlas Regina.

Invalidovna je rozsáhlá budova, kde se mohou potkávat různé způsoby využití a přitom si navzájem nepřekážet. V minulosti jsem podporoval snahy filozofické fakulty UK získat Invalidovnu jako vysokoškolský kampus. Tato forma využití však už dnes není aktuální. Líbilo by se mi zde muzeum rakousko-uherské minulosti českých zemí, galerie fotografa Josefa Sudka, galerie a výstavní prostory současného umění, učebny architektonické školy či domu dětí a mládeže, prostor pro občanské aktivity. A také kanceláře a drobný obchod, aby se Invalidovna stala místem, kam obyvatelé Karlína a celé Prahy mají potřebu chodit,“ hovoří o své vizi pro Invalidovnu místostarosta Petr Vilgus (SZ).

Historie Invalidovny

Invalidovna byla postavena Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem v letech 1731–1737 jako ubytovna válečných invalidů. Základní kámen byl položen za účasti císaře Karla VI. 15. srpna 1732. Stavba byla realizována z prostředků nadace hraběte Petra Strozziho. Jako domov pro invalidy sloužila až do 20. století. Deset let svého života zde strávil jeden z nejvýznamnějších českých fotografů Josef Sudek, který se zde po ztrátě ruky v 1. světové válce naučil v rámci rekvalifikace fotografovat. Do roku 2014 zde byl umístěn vojenský archiv, po jeho odstěhování nemá Invalidovna stálé využití. V minulosti byl plán na využití budovy jako vysokoškolského kampusu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Ta však po letech čekání vyřešila své potřeby koupí jiné stavby.

zdroj: http://www.praha8.cz/Verejna-debata-Invalidovna-jak-dal-4.html