7. 8. 2016

Městská část Praha 7 a Farní charita Holešovice realizuje od srpna projekt Ministerstva práce a sociálních věcí „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“.  Jeho cílem je rychlá a přímá pomoc osobám a rodinám ohroženým chudobou. Výdej potravinových a hygienických balíčků bude probíhat každý týden ve Sdruženém ambulantním zařízení (SAZ) na Strossmayerově náměstí.

„Naším cílem je zajistit základní potřeby klientů, kteří žijí pod úrovní životního minima. Podpora míří na všechny věkové skupiny, týká se mnohočetných rodin, jednotlivců, psychicky nemocných klientů.  Zapojením do projektu Ministerstva práce a sociálních věcí navazujeme na již probíhající akce městské části – Sedmička seniorům, Billa seniorům a Restaurace seniorům, “ uvedla Silvie Kratochvílová, radní pro sociální oblast a zdravotnictví Prahy 7.

Pomoc dostanou ti, u nichž je ověřeno, že pomoc potřebují,“ upřesňuje Jan Čižinský, starosta Městské části Praha 7.

Příjemci pomoci mohou totiž být pouze lidé z Prahy 7 a to na základě doporučení Odboru sociálních věcí a zdravotnictví, který vyhodnotí akutnost a závažnost sociální situace každého z nich.  V současné chvíli je vytipováno deset možných příjemců, kteří dostanou především trvanlivé potraviny a základní hygienické potřeby.

Jeden z prvních příjemců je pan Jaroslav, který má ve střídavé péči dvouletou dceru. „Po delší době jsem se vrátil do Prahy, tady na Sedmičce mě znají a nikdy se mnou nebyly žádné problémy. Sehnal jsem si bydlení na ubytovně, sociální dávky a příští týden bych měl nastoupit do práce. Dcera je pro mě velkou motivací, abych si dal život do pořádku. A samozřejmě každá podaná ruka v podobě pomoci jako je tato, je pro mě důležitá.“

Pracovníci Odboru sociálních věcí a zdravotnictví s klienty jako pan Jaroslav pracují dlouhodobě a snaží se je provázet při návratu do společnosti. Poskytují jim nejen sociální poradenství, ale pomáhají i s mnoha praktickými záležitostmi.

Od jara má Praha 7 vyčleněný také krizový byt, který slouží k bezodkladnému řešení nepříznivé životní situace občanů Sedmičky. K dispozici je především pro krátkodobý pobyt rodin s dětmi nebo rodičů samoživitelů v náhlé životní tísni, kteří potřebují na pár dní ubytovat, než si najdou nové bydlení. Dochází k tomu kupříkladu v případě domácího násilí či v okamžiku rozpadu manželství, kdy jeden z rodičů nemá střechu nad hlavou a ani peníze na pronájem jiného bytu.

Do pomoci potřebným se často zapojují i sami obyvatelé Prahy 7. Například právě v těchto dnech nosí lidé sami od sebe do kanceláře starosty Čižinského školní potřeby a školní aktovky, které pak sociální pracovníci dávají do potřebných rodin ke konci prázdnin.

zdroj: http://praha7.cz/20520_V-Praze-7-se-rozjizdi-projekt-potravinove-a-materialni-pomoci-nejchudsim