15. 2. 2018

Zelení v Praze jsou přesvědčeni, že přeprava společnostmi UBER a TAXIFY je taxislužbou. Nedodržování příslušných povinností je tudíž nezákonné. Vláda řeší problémy mezi taxikáři a zmíněnými firmami pozdě.

Společnost UBER a nově také TAXIFY často těží na nových trzích doté doby, než nastoupí příslušná regulace. Ta měla být přijata již minimálně před dvěma lety, kdy UBER v Praze začal. Aktuálním problémem je zpožděná příprava silničního zákona

„Magistrát sice provádí pravidelné kontroly a někdy dokonce zabavuje automobily, UBER a TAXIFY mají ovšem propracovaný systém, jak rychle vyplácet kauci za zadržená auta a jejich řidiči se tak velmi rychle vracejí zpět do provozu,“ vysvětluje Ondřej Mirovský, spolupředseda pražských Zelených.

Působení UBER a TAXIFY v Praze demonstruje propastný nepoměr mezi povinnostmi běžné taxislužby a rádoby sdílené přepravy. Problémem je také neexistence pojištění cestujících osob.

Do doby než dojde k nezbytné novelizaci zákona o silniční dopravě Zelení navrhují uzavřít memorandum s UBER a TAXIFY o minimálních požadavcích – například pojištění cestujících, minimální emisní třída vozů apod. Memorandum tak bude možností pro dočasné nastavení pravidel v rámci aktuálně platné legislativy před přijetím nové úpravy.

Celé stanovisko pražských zelených k UBER je zde.