17. 4. 2018

Ve čtvrtek 19. dubna večer se bude konat Krajská konference Strany zelených Praha. Na programu je volba pražské kandidátní listiny za Zelené. Rozhodne se tak, kdo bude za Zelené na předních místech kandidátky, a to jak pro případ potenciální předvolební koalice, tak i pro variantu případné samostatné kandidátky.

Očekává se napínavý souboj hned o nejvyšší pozici. K dnešnímu dni oznámili kandidaturu dokonce tři současní zastupitelé, Petra Kolínská, Ondřej Mirovský a Petr Štěpánek.

Současná náměstkyně primátorky a radní pro územní rozvoj, Petra Kolínská, uvedla jako důvod své kandidatury chuť dokončit rozdělanou práci a využít získaných zkušeností pro další prosazování zeleného programu. O nejbližších plánech říká: „Následující měsíc musí přední kandidáti věnovat dohodě o společném předvolebním postupu s dalšími menšími stranami. Zelení jsou tradičně nejrazantnějšími ochránci zelených ploch ve městě. Svoje pozice v zastupitelstvu hlavního města proto potřebujeme posílit.“

Ondřej Mirovský, místostarosta Prahy 7 a zastupitel hlavního města, chce využít především zkušeností ze své práce pro sedmou městskou část. “V Praze 7 se nám podařilo za 4 roky práce splnit více, než jsme slíbili. Sázíme stromy, zklidňujeme dopravu a zvyšujeme bezpečnost chodců a cyklistů a také se nám podařilo zlepšit nastavení parkování rezidentů. To vše chci přenést na magistrátní úroveň a nabídnout obyvatelům Prahy moderně fungující město, kde budeme dýchat čistý vzduch a Praha bude skutečnou Zelenou metropolí.”

Petr Štěpánek, starosta Prahy 4 a současný celorepublikový předseda Zelených chce zas navázat na úspěchy v největší pražské městské části. „Kandiduji s úmyslem sestavit koalici hodnotových stran, která i nadále bude developery držet v přísných mantinelech územního plánu. Po vzoru Vídně navážeme na nový územní plán přísnými regulačními plány a obecní bytovou výstavbou. V oblasti životního prostředí půjdeme cestou zvýšené ochrany stávající zeleně a komerční developery budeme směřovat přednostně do stávajících brownfieldů.“

Kandidaturu na vrchní místa na kandidátce oznámil též místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus, člen předsednictva Strany zelených z Prahy 1 Vít Masare, radní Prahy 7 František Vosecký, zastupitelky z Prahy 5 Martina Pokorná či Tatiana Konrádová, socioložka a demografka Michaela Trtíková Vojtková z Prahy 8 či zastupitel na Praze 4 Petr Kutílek.

Pražské Zelené v současnosti vede spolupředsednická dvojice Ondřeje Mirovského a Tatiany Konrádové. V Zastupitelstvu hlavního města Prahy mají celkem čtyři zastupitele, zvolené na kandidátce Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN). Výsledky primárních voleb lze očekávat ve čtvrtek v pozdních večerních hodinách.

———————————————————–
Kontakt,