19. 7. 2009

Dne 19. července 2009 se v Praze na Novotného lávce sešla krajská konference Strany zelených v Praze. Hlavním bodem jednání byla volba pražského volebního lídra a dalších kandidátů pro kandidátku strany pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Trojice prazskych top kandidatuTisková zpráva z krajské konference Strany zelených v Praze

Delegáti sjezdu zvolili volebním lídrem pražské kandidátky SZ pražského radního pro životní prostředí Petra Štěpánka, který získal přes 80 % hlasů.

Petr Štěpánek své zvolení lídrem pražské kandidátky komentoval slovy: „Děkuji zeleným za silný mandát ve volebním kraji, ve kterém máme tradičně nejvyšší volební výsledky. V pražských městských částech zasedá přes sedmdesát zastupitelů Strany zelených, v celopražském zastupitelstvu SZ reprezentuje šest osob. Ve volebním kraji Praha byli v minulosti za zelené zvoleni poslanci i senátoři. Věřím, že se nám povede na tyto úspěchy navázat.“

„Tradiční zelená témata – ochranu životního prostředí nebo preferenci veřejné dopravy – rozšíříme o témata ekonomická a sociální. Jdeme do voleb jako výrazná modernizační síla ve společnosti,“ říká Štěpánek.

„Jako alternativu uhelné lobby stavíme úspory a obnovitelné zdroje. Vnímáme limity současné české ekonomiky, kde nyní vítězí produkce automobilů nad vědou a výzkumem.
Naše kompetitivnost je dnes ohrožena návrhy drastických finančních škrtů pro oblast vědy a výzkumu. Moderní společnost vytváří zázemí pro seniory, rodiče s malými dětmi, příslušníky menšin stejně jako pro osoby nacházející se v sociální nouzi. Chceme vyzdvihnout i jiné hodnoty než produkci hmotného zisku,“ dodává Štěpánek.

Na další místa kandidátky byla zvolena Klára Laurenčíková, náměstkyně ministryně školství, mládeže a tělovýchovy pro oblast sociálních programů ve školství a Ondřej Mirovský, předseda finančního výboru v Praze 7 a vůdčí osobnost kampaně Zachraňme Letnou.

Klára Laurenčíková říká: „Během práce na ministerstvu školství se nám daří prosazovat celou řadu klíčových témat, jako je odstraňování bariér ve vzdělávání, podpora individualizace výuky u každého dítěte, posilování prevence rizikového chování dětí a mláděže, modernizace a humanizace ústavní péče. V případě mého zvolení do poslanecké sněmovny se zaměřím na inkluzi ve vzdělávaní i v sociální oblasti. Budu usilovat o vybudování vstřícné sociální prorodinné politiky. Důležitým tématem pro zelené bude také podpora kultury a občanského sektoru.“

Trojka na kandidátce SZ v Praze Ondřej Mirovský říká: „„Jednou z mých programových priorit je aktivní a systémová podpora zklidňování dopravy ve městech tak, abychom naše města osvobodili od aut a mohli svobodněji a bez rizik využívat veřejný prostor.“

Mezi kandidáty je i bývalý starosta Klánovic Ladislav Hrabal, jedna z vůdčích postav boje za záchranu Klánovického lesa před záměrem soukromé firmy postavit zde golfové hřiště.

Strana zelených se rozhodla při sestavování kandidátky rovnoměrně zapojit muže a ženy. Petra Kolínská, krajská předsedkyně SZ k tomu dodává: „Zelení jsou jedinou stranou, kde se na kandidátce rovnoměrně střídají muži a ženy. Ženský pohled je v české politice potřeba jako sůl.“

Kontakt:

Petr Štěpánek – email: petr.stepanek[zavinac]zeleni.cz