18. 9. 2018

Tisková zpráva Strany zelených, 18. 9. 2018

Rada hl. m. Prahy dnes schválila rámec pro regulaci AirBnB, tedy „sdíleného“ ubytování. Návrh za Trojkoalici mimo jiné požaduje zavedení poplatků až 25 Kč za jedno lůžko denně a možnosti jednodušší kontroly.

„Schválený návrh je krokem správným směrem, ale je nedostatečný,“ říká Ondřej Mirovský, kandidát na primátora za Zelené. Je podle něj zapotřebí zavést regulaci AirBnB na maximální počet dní v roce. „Za Zelené budeme pro Prahu prosazovat limit 60 dní v roce,“ oznámil Ondřej Mirovský. Podobnou regulaci na 60 až 120 dní již podle něj úspěšně zavedla řada turisticky atraktivních metropolí, jako je Paříž, Amsterdam, Barcelona nebo Vídeň.

Z přibližně 18 tisíc bytů, které v současnosti figurují v pražské nabídce AirBnB, jich pouhých 30 % tvoří individuální nabídky od jednotlivých majitelů bytů. Zbytek obstarávají firmy, které pronajímají více bytů. „Po zavedení regulace by se jim činnost přestávala vyplácet a část bytů se vrátí zpět na běžný realitní trh,“ dodává primátorský kandidát Mirovský. Odstranění spekulace s bydlením a zvýšení nabídky by podle něj příznivě zapůsobilo i na ceny bytů a pronájmů v hlavním městě.

Z právní analýzy advokátní kanceláře Slaninová Vokál, kterou si zadal legislativní výbor hlavního města, vyplývá, že Praha sama nemůže s úspěchem regulovat „sdílenou ekonomiku“ v oblasti ubytování vlastními vyhláškami. Podle názoru advokáta Ondřeje Vokála by k vydání vyhlášky či nařízení musela Prahu zákonem zmocnit parlament. Tento předpis může zákonodárci navrhnout například vláda, ale i přímo Praha, protože má zákonodárnou inciativu.

Vláda již první nepřímý krok k regulaci „sdíleného“ ubytování učinila ve středu 12. září, kdy schválila návrh novely, rozšiřující poplatky za pobyt také na ubytování v soukromí. Od roku 2020 stoupne maximální hranice na 21 korun, v roce 2021 na 50 korun. Tyto poplatky vybírají přímo obce do svých rozpočtů. Hotely a penziony přitom musí poplatky odvádět už v současnosti a jsou tak ve srovnání se „sdíleným“ ubytováním znevýhodněny.

„Služby typu AirBnB navíc nevhodně mění charakter městských čtvrtí,“ dodává expert Zelených František Vosecký a připomíná: „Časté střídání turistů a jejich hlučné chování mnohdy ruší a poškozuje běžné obyvatele v obytných domech, které nejsou uzpůsobeny zvýšenému turistickému provozu. Proto je regulace „sdíleného“ ubytování snahou většiny turisticky atraktivních měst.“

Milan Deutsch, milan.deutsch@emd-pr.cz, 775556587
Petra Kolínská, petra.kolinska@praha.eu, +420 776552022