10. 11. 2019

Koncem října se na území Prahy 7 uzavřela poslední herna. Po pěti letech od referenda a čtyřech letech od přijetí vyhlášky se tak Praha 7 stala bezpečným místem bez negativních jevů spojených s hazardem. Prostory po bývalých hernách navíc rychle našly nové využití.

„Snížení kriminality, omezení dostupnosti hazardu a proměna nebytových prostor v místech bývalých heren jsou jasným indikátorem, že jde o krok správným směrem,“ komentuje radní Prahy 7 za Zelené Ondřej Mirovský.

Od doby, kdy občané v místním referendu na Praze 7 odhlasovali stop hernám, uplynulo už 5 let. A i když bylo pro nízkou účast referendum neplatné, pod nátlakem zástupců opozice včetně Zelených se vedení městské části rozhodlo odhlasovat konec hazardu. „Byl to boj, který jsme díky podpoře a aktivitě velké části občanů nakonec vyhráli“, vzpomíná si Mirovský. V návaznosti na to v roce 2015 vešla v platnost obecně závazná vyhláška, v níž Hlavní město Praha akceptovalo požadavek Prahy 7 zrušit v této městské části veškeré herny.

Přehled povolených zařízení ze dne 31. 10. 2019 uvádí na území Prahy 7 jedinou hernu na ulici Komunardů, která už ovšem není v provozu. Uzavření herny Mercur na ulici Milady Horákové tak představuje faktický konec hazardních provozoven na celém území. Ještě v roce 2014, konkrétně dle přehledu ze dne 31. 10. 2014, byla nějaká forma hazardu povolena až na 32 lokalitách v rámci Prahy 7.

Z některých prostorů po hernách se staly večerky, kadeřnictví či restaurační zařízení, jiné zatím čekají na své další využití. Ne všude přitom utichl noční život – jedním z příkladů úspěšné proměny je bar Cobra, který si získal popularitu i za hranicemi městské části. „Herny nepřinášejí nic dobrého nikomu, nejméně ze všeho lidem, kteří sedávají uvnitř. Jejich zrušením se změnily celé ulice – v noci se tam cítíte bezpečněji a přes den jsou díky novým službám a podnikům živější, dodává Jana Jebavá, spolupředsedkyně Zelených na Praze 7.

Kontakt:
Ondřej Mirovský