7. 9. 2017

Praha, 7. 9. 2017 Automobily, které jezdí s poškozeným nebo vymontovaným filtrem pevných částic, nejvíce zamořují ovzduší a mají tak negativní dopad na zdraví obyvatel města. Pražský magistrát a Asociace emisních techniků proto nabídli policii potřebné měřící přístroje a finance, aby lépe mohli postihovat řidiče, porušující zákon. Policie v tom ale doposud žádné kroky nepodnikla s tím, že nemá ze zákona oprávnění k měření škodlivých emisí. Filtry pevných částic jsou součástí výfukového systému aut. Praha se snaží vyvíjet tlak na to, aby policie cíleně vyhledávala a pokutovala řidiče, kteří s takovými vozy jezdí.

„Přístup Policie ČR je skandální. Za špinavý vzduch v Praze mohou primárně auta, ta s vymontovaným filtrem škodí našim plicím nejvíce. Je proto nepochopitelné, že po neustáleném naléhání Magistrátu a městských částí Policie ČR není schopna zajistit detekci filtrů v autech. Jako Zelení proto žádáme ministra vnitra, aby se osobně zasadil o nápravu této situace. Chceme pomoci s odhalováním aut bez filtrů a tím chránit zdraví obyvatel Prahy,“ uvedl Ondřej Mirovský, spolupředseda pražských Zelených a místostarosta Prahy 7.