21. 6. 2018

Od 1. června 2018 se v západní části Ostrova Štvanice, poblíž divadelního prostoru VILA Štvanice, začalo pracovat na komunitní zahradě, která ponese název Tygr v petrželi. Záměr vybudovat zahradu vzešel z popudu Magistrátu hl. m. Prahy, Úřadu městské části Praha 7 a divadelního spolku Tygr v tísni, který provozuje výše zmíněnou VILU, a odtud tedy i název zahrady.

Komunitní zahrada chce navázat na umělecké aktivity na Štvanici a být jejich přirozenou součástí. „Plenérové akce jako Festival Svaťák nebo Antická Štvanice potvrzují, že lidé chtějí trávit čas v příjemné atmosféře ostrova, a zahrada jim nabídne další důvod proč tam zavítat a hlavně proč se tam vracet,“ říká MgA. Ivo Kristián Kubák, umělecký ředitel VILY Štvanice a vůdčí osobnost Tygra v tísni. Cílem je, aby vznikla komunita lidí, která se bude scházet nejen v divadelním hledišti a u venkovního posezení, ale i nad společnou úrodou.

Projekt komunitní zahrady má podporu Magistrátu hl. m. Prahy. Náměstkyně primátorky pro oblast územního rozvoje a územního plánu Mgr. Petra Kolínská oceňuje zejména komunitní rozměr projektu: „Městské zahradničení je výborná příležitost pro posilování vazeb v místní komunitě. Nabízí lidem napříč generacemi aktivní trávení volného času, které si může dovolit opravdu každý. Komunitní zahrady jsou fenoménem, který bychom měli pomáhat rozvíjet. Jsem ráda, že Štvanice ožije touto novou aktivitou a přitáhne zájem Pražanů.

Zájem na novém projektu má i Městská část Praha 7. Radní pro podporu podnikání, zdravotnictví, sport a Místní Agendu 21 František Vosecký k tomu řekl: „Naším dlouhodobým cílem je lépe využívat ohromný potenciál Štvanice, a postupně tento ostrov oživovat. Jsem proto moc rád, že se VILA Štvanice rozhodla projekt komunitní zahrady spustit a věřím, že se všem pěstitelům bude na Štvanici líbit.“

V komunitní zahradě Tygr v petrželi získají lidé šanci, jak si v centru metropole vypěstovat svou vlastní zeleninu, i když nemají pozemek, a navíc kvůli tomu nebudou muset jezdit pryč z města nebo na druhý konec Prahy. Zahrada začne plnohodnotně fungovat od jara 2019, ale první akce pro budoucí pěstitele proběhnou již v letošním roce.

Více informací a možnost registrace zájemci najdou na stránkách www.tygrvpetrzeli.cz.