3. 1. 2017

Lednovým vydáním radničních novin rozjela radnice Prahy 3 obří kampaň, jejíž součástí je výzva veřejnosti, aby přispívala do fondu „na podporu realizace pavilonu Alfonse Muchy na Vítkově pro Slovanskou epopej“. Peníze z fondu mají být zřejmě určeny na architektonickou soutěž na objekt pavilonu.

Žižkovští zelení toto jednání považují za manipulativní a nemorální – Praha 3 totiž není stavebníkem případného pavilonu pro Slovanskou epopej. Je jím hlavní město Praha a to ještě ani s definitivní platností nerozhodlo, kde by měl pavilon stát. Institut plánování a rozvoje nyní za tímto účelem zpracoval rešerši, v níž jako ideální lokalitu pro novou výstavní síň navrhl pozemky na Těšnově.  Podle všeho tedy Praha 3 vybírá od lidí peníze na objekt, který zřejmě nikdy na území městské části nevznikne.

„Radniční noviny městské části jsou již několik měsíců zneužívány k intenzivní propagační kampani, která čtenáře balamutí, že Muchova epopej by měla být na Vítkově. Výzva k příspěvkům do nadačního fondu, který starostka sama založila, je novým vrcholem této kampaně. Starostka mámí z lidí peníze na projekt, jehož realizace je velmi nepravděpodobná,“ říká Matěj Michalk Žaloudek, člen Redakční rady Radničních novin a člen žižkovských zelených.

„Doporučujeme lidem, aby na tento pochybný projekt peníze neposílali, a radnici vyzýváme k jeho pozastavení a vrácení případných darů. Považujeme za nehorázné, že starostka již teď slibuje darujícím zvěčnění jejich jmen v pavilonu, který sama nestaví ani nefinancuje a který na Vítkově vzniknout zřejmě vůbec nemá. Rozumíme tomu, že by po sobě na Žižkově chtěla ještě do voleb zanechat nějaký pomníček, měla by si k tomu ale vybrat něco, co je v kompetenci starostky městské části,“ doplnila spolupředsedkyně ZO Strany zelených Praha 3, Petra Jelínková.

Kontakty:

Matěj Michalk Žaloudek, matej.zaloudek@gmail.com, 777489841,
Petra Jelínková, petra.jelinkova@zeleni.cz, 606727160

Odkazy:
Budova Slovanské epopeje by mohla být na Těšnově: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nova-budova-pro-slovanskou-epopej-by-mohla-byt-na-tesnove/1433197
Informace o nadačním fondu na stránkách Prahy 3: http://www.praha3.cz/radnicni-noviny/nadacni-fond-pro-slovanskou-epopej-na-vitkove
Nadační fond ve veřejném rejstříku: https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=952992&typ=PLATNY
Usnesení RHMP s úkolem pro IPR: http://zastupitelstvo.praha.eu/ina2014/tedusndetail.aspx?id=352571

zdroj: http://praha3.zeleni.cz/ruzne/muchova-slovanska-epopej-praha-3-vybira-od-lidi-penize-na-stavbu-ktera-vubec-nema-vzniknout/