28. 8. 2018

Rada hlavního města Prahy dnes schválila návrh primátorky Krnáčové na novelu zákona o státní památkové péči. O návrhu musí hlasovat ještě zastupitelstvo. Cílem novely je vyškrtnout Národní památkový ústav z povolovacích stavebních řízení na území hlavního města.

“Návrh primátorky posouvá Prahu o kousek blíže k vyškrtnutí ze seznamu UNESCO a zrušení pražské památkové rezervace. Je navíc absurdní, aby tento návrh předkládala Praha. Naopak máme jít příkladem jak se dá propojit historie a moderní architektura a to bez odborníků z NPÚ nepůjde. Proto proti tomuto návrhu zcela zásadně vystupujeme,” říká Ondřej Mirovský, kandidát Zelených na primátora.

Tento krok by byl ohrožením pro podobu Prahy, a to nejen památkové rezervace a památkové zóny. Národní památkový ústav je důležitým korektivem stavebních záměrů na území Prahy. Chtějí-li developeři stavět v tak cenném městě jako je Praha, musejí být připraveni hledat kompromisy s památkovou ochranou. Návrh zásadně znesnadňuje kontrolu developerů a jejich zájmů. Právě role NPÚ v celém řízení je totiž dnes totiž klíčová.

“Jde o další krok, který zcela disproporčně nahrává především developerům a jejich zájmům na úkor jiných legitimních zájmů. Podobně jako tomu bylo u novely s prosluněním, stejně jako tomu bylo v dnešním pokusu o prohlasování Společného podniku k metru D, ” dodává Petra Kolínská, radní pro územní rozvoj

O návrhu novely zákona bude ještě rozhodovat Zastupitelstvo hl . m. Prahy, a to 6. 9.

Kontakt:

Milan M. Deutsch, milan.deutsch@emd-pr.cz, 775 556 587