1. 11. 2020

Zelení navrhují  primátorovi a vedení Prahy: Zařiďte prosím testování na COVID zdarma aspoň pro lidi v hmotné nouzi a nezaměstnané.

“Dostat žádanku na testování na COVID je pro mnoho lidí nemožné, nebo minimálně těžko dosažitelné. Nejhůř jsou na tom opět dlouhodobě nejzranitelnější, lidé bez práce nebo v hmotné nouzi. Často jde přitom o domácnosti s malými dětmi, jejichž budoucnost je teď nejvíc v sázce, nebo klienty sociálních služeb, které negativní testy vyžadují,” popisuje Vít Masare, spolupředseda Zelených v Praze, svou zkušenost z terénní sociální práce.

“Abychom dnes dokázali fungovat, je možnost nechat se v případě potřeby otestovat nezbytná. Minimální poplatek pro samoplátce ve výši cca 1800 Kč, který je na mnoha místech v Praze ještě výrazně vyšší, je pro mnoho občanů nereálné jednorázově vydat. V případě testování celé rodiny to mohou být násobky této sumy, dodává Barbora Truksová, spolupředsedkyně pražských Zelených.

“Pokud není dostupná ani od státu, ani od města pomoc pro všechny, jako to prý funguje na Taiwanu, v Paříži a začíná se s tím na Slovensku, navrhujeme, aby vedení Prahy zřídilo alespoň jedno plně hrazené odběrné místo pro lidi v hmotné nouzi a registrované v evidenci nezaměstnaných,” upřesňuje Masare.

Pandemii to sice nevyřeší, ale mnoha nejzranitelnějším výrazně pomůže. Z plezíru to lidi zneužívat nebudou a ušetříme si spoustu energie včetně administrativy.
Komplexní návrh Zelených, jak zvládnout krizi, která nemusela být, naleznete zde:

Primátora a radní Johnovou Zelení vyzvali ke zřízení aspoň bezplatného odběrného místa pro nejpotřebnější jak přes online interpelace http://dotazy.praha.eu/
Petr Kutílek vyzýval vedení Prahy k zajištění bezplatného testování na COVID po vzoru Paříže již v září.

Vít Masare