14. 6. 2017

Holešovickou tržnici se snaží zachránit spolek s názvem Tržnice všem. Areál, který je chráněný jako kulturní památka, nabízí velký potenciál. Většina domů a ploch však je v současné době nevyužitá. Dosavadní návrhy pak počítají s proměnou v bytové či kancelářské komplexy. Spolek Tržnice všem proto vybízí veřejnost i zastupitele k diskuzi, jak toto unikátní místo smysluplně využít.

Chátrající domy, upadající asijská tržnice, prosperující nevěstinec, ale také farmářské trhy, umělecké prostory Jatka 78 či Trafo Gallery. Takový pohled nabízí tržnice současným návštěvníkům. Areál s velkým potenciálem se snaží zachránit spolek Tržnice všem. „Myslíme si, že prostory Holešovické tržnice jsou unikátní, avšak špatně využité. Máme obavu z toho, že čím dál více místa zabírají velké komerční společnosti, které se k této kulturní památce chovají nedůstojně a nedoceňují možnosti celého areálu,” vysvětluje zakladatel spolku Jiří Kotouček.  Cílem spolku je proto vytvořit tlak na veřejnou správu a otevřít debatu o způsobu budoucího využití prostor tržnice.

Dosavadní studie, které se budoucností tržnice zabývají, doporučují proměnu v bytové komplexy popřípadě rozdělení ploch mezi komerční a bytové prostory. V některých architektonických návrzích se dokonce objevil návrh na zastavění plochy až třináctipatrovými budovami.

Potenciál bývalých jatek je však mnohem větší, nehledě na počet pater. „Kombinace krásných, památkově chráněných staveb, rozsáhlých prostranství a výborné dopravní dostupnosti dělají Pražskou tržnici naprosto jedinečnou. Může se stát oblíbeným místem pro trávení volného času i centrem kulturního života v této lokalitě,“ uvádí Ondřej Mirovský, spolupředseda Zelených v Praze a zástupce starosty Prahy 7, který projekt zaštiťuje. Upozorňuje přitom, že zachovat lze i tradici vietnamských stánkařů v areálu a třeba ji přizpůsobit současnému zájmu široké veřejnosti o exotickou kuchyni.

Tržnice byla postavena v roce 1895 jako pražská jatka. Ta fungovala až do roku 1983. Po roce 1983 zde byl největší pražský zeleninový trh. Od devadesátých let se v areálu usídlili trhovci, ale i velké obchody, restaurace a divadlo. Při povodních v roce 2002 utrpěly budovy v areálu velké škody a řada z nich je dodnes neopravená. Celý areál je chráněn jako kulturní památka.

Kontakt:

Milan Deutsch, milan.deutsch@emd-pr.cz, T: 775 556 587